05.02.2025

En çok 9 ilde yetişiyor, kebabı da yapılıyor: Damak çatlatan lezzeti çok az kişi biliyor

Admin
31.01.2025
22 görüntülenme
En çok 9 ilde yetişiyor, kebabı da yapılıyor: Damak çatlatan lezzeti çok az kişi biliyor

Anadolu'nun önemli bölümünde üretilen şeker pancarında hasadın sonuna yaklaşılırken, kırsalda birçok evden eşsiz lezzet "pancar kebabı"nın kokusu yayılıyor.

En çok 9 ilde yetişiyor, kebabı da yapılıyor: Damak çatlatan lezzeti çok az kişi biliyor
Türkiye'de şeker üretiminin önemli bölümünün karşılandığı pancarda hasat çoğu bölgede sonlanırken, bazı yerlerde az da olsa devam ediyor.
En çok 9 ilde yetişiyor, kebabı da yapılıyor: Damak çatlatan lezzeti çok az kişi biliyor
Bitkisel Üretim İstatistikleri'ne göre bu yıl 23 milyon ton şeker pancarı rekoltesi bekleniyor. Konya, Kayseri, Eskişehir, Afyonkarahisar, Balıkesir, Uşak, Yozgat, Kars, Kastamonu gibi çok sayıda ilde yetiştirilen ve fabrikalarda şekere dönüştürülen pancarın kırsalda kebabı da yapılıyor.
En çok 9 ilde yetişiyor, kebabı da yapılıyor: Damak çatlatan lezzeti çok az kişi biliyor
Birçok kişinin nasıl yapıldığını ve damak çatlatan lezzetini bilmediği pancar kebabı, eşsiz lezzeti ve besleyici özellikleriyle dikkati çekiyor. Hasadın sonuna gelindiği bugünlerde özellikle kırsal kesimlerde birçok evden pancar kebabının kokusu yayılıyor. Pancarın haşlaması da tüketiliyor.
En çok 9 ilde yetişiyor, kebabı da yapılıyor: Damak çatlatan lezzeti çok az kişi biliyor
Şeker pancarı önce üzerindeki toprak ve çamurdan güzelce yıkanarak arındırılıyor. Yanmaz fırın kağıdına ve ardından folyoya sarılan pancar, evlerde kuzine sobanın fırın kısmına atılıyor. Burada 5-6 saat pişirilen şeker pancarı, kebap haline geliyor.
En çok 9 ilde yetişiyor, kebabı da yapılıyor: Damak çatlatan lezzeti çok az kişi biliyor
Kabuğu temizlenen pancar dilimlenip servis ediliyor. Pancar kebabı, eşsiz lezzete sahip olduğundan yanına üzerine bir şey eklemeden tüketiliyor. Bazı yerlerde pancarı ekmek ya da pide fırınlarına bırakılırken, birçok evde büyük kazanlarda haşlaması yapılıp dilimlenip tüketiliyor.
En çok 9 ilde yetişiyor, kebabı da yapılıyor: Damak çatlatan lezzeti çok az kişi biliyor
Lif açısından zengin olan ve bazı diyetisyenlerce sağlıklı yaşam için tüketilmesi gereken gıdalar arasında gösterilen şeker pancarı, tansiyon düşürücü etkisiyle öne çıkıyor. Sinir hücrelerine direk etki yaptığından sakinleştirici etkisi bulunan şeker pancarı, kolesterolü düşürmede yardımcı oluyor. Kansızlığı gidermede de yararlı olduğu aktarılan şeker pancarı ayrıca böbreklerin sağlıklı çalışmasına katkı sunuyor, kan basıncını düşürülmesinde önemli rol oynuyor.